Een aanzienlijk aantal vrouwen met overgewicht lijdt ook, vaak onopgemerkt, aan de vervelende aandoening Lipoedeem. In Nederland staat onderzoek en behandeling nog in de kinderschoenen, maar uit onderzoek in Duitsland onder vrouwen blijkt dat bijna 10% (± 3 miljoen!) in min of meerdere mate lijdt aan lipoedeem.  Veel artsen missen de diagnose lipoedeem en gaan vaak uit van ‘slechts’ overgewicht vanuit onwetendheid. Advies wat volgt is afvallen en doorverwijzing naar een diëtist. Dit is niet alleen slecht voor de ontwikkeling van lipoedeem, maar funest voor zelfbeeld en motivatie. Juist bij lipoedeem kun je afvallen wat je wilt, het gewicht gaat niet af van die plaatsen waar er juist zo’n grote vetophoping zit. Benen, heupen, billen kunnen aangedaan zijn en bij 1 op de 3 vrouwen doen de armen ook mee.

Waar kun je lipoedeem aan herkennen?

  • benen en billen zijn niet in proportie met het bovenlichaam
  • de vetverdeling is symmetrisch, dus op beide benen, armen
  • handen en voeten zijn nooit aangedaan
  • bij afvallen verdwijnt het vet alleen van het bovenlijf en gezicht
  • snel blauwe plekken
  • aanraken op de aangedane plekken is vaak (zeer) pijnlijk
  • duidelijk zichtbare cellulitis
  • huid is vaak bobbelig en kan aanvoelen als piepschuimballetjes en voelt meestal koud aan

Hoe ontstaat lipoedeem?

Lipoedeem is een hormoongerelateerde en vaak erfelijke aandoening. Het treedt nooit vóór de puberteit op. Lipoedeem kan ontstaan of verergeren tijdens of na de zwangerschap, de overgang, verwijdering van baarmoeder/eileiders/eierstokken. Wat betreft de erfelijkheid; vaak heeft óf de moeder, óf 1 van de andere vrouwelijke familieleden in mindere of meerdere mate lipoedeem. Vroeger verborgen vrouwen hun lichaam onder hun wijde rokken en jurken en werd lipoedeem niet  opgemerkt. Maar vandaag de dag, met andere mode dan vroeger, valt die afwijkende vetverdeling dus veel meer op.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Helaas zijn er (nog) geen medicijnen waarmee je lipoedeem kunt behandelen.
Wat uit den boze is, en wat ik dus met klem afraad, zijn het volgen van extreme diëten, te weinig calorie-inname, overmatig sporten en het gebruik van plas- en laxeermiddelen.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt omdat er 3 stadia zijn; van kwaad tot erger. Weten dat je er ècht niets aan kunt doen dat je er zo uitziet èn informatie krijgen wat je er dan wèl aan kunt doen is van groot belang.

Wat een groot deel van de klachten weg kan nemen is het ondergaan van liposuctie van de aangedane gebieden. Zelf heb ik veel baat gehad bij deze behandeling. Het is echter wel zo dat het kostbaar is en helaas (nog) niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars.

Ook kun je je laten behandelen door een huid- en/of oedeemtherapeut. Zij kunnen ondersteunen in het verminderen van druk- en spanningspijn door compressie- en huidtherapie en o.a. het aanmeten van de juiste steunkousen.

Heb je nog vragen?

Bovenstaande is slechts een klein deel van alle informatie. Mijn ervaring is dat dit onderwerp meer vragen oproept als je hier eenmaal kennis van hebt gekregen. Mocht je vragen hebben dan kun je mij altijd mailen of bellen. We kunnen eventueel samen kijken hoe ik jou het beste kan helpen en begeleiden. Mijn advies is sowieso om op zoek te gaan naar betrouwbare bronnen van informatie, want het zou jammer zijn als je door verkeerde adviezen verder van huis raakt!